Asfaltfeeder i ny rolle som udlægger af sand og grus

Barslund og WIRTGEN DENMARK i succesrigt forsøg med superhurtig VÖGELE-fodermester

Hvad kan en asfaltfeeder foretage sig, hvis den ikke skal fodre en asfaltudlægger med asfalt? Den kan tage rollen som udlægger!

Det er præcis, hvad VÖGELE MT 3000-2i Offset Powerfeeder har gjort på en strækning af Skivevej nordøst for Holstebro. Her anlægger entreprenørselskabet Barslund A/S en dobbeltrettet cykelsti som et af flere sideprojekter til den nye Holstebromotorvej mellem Holstebro og Herning.

På Skivevej har VÖGELE-feederen kørt med snegl og transportbånd i fuldt vigør. Det nye er, at den selv har ageret udlægger af bundmateriale til cykelstien langs Skivevej, i stedet for at sende varm asfalt op i en udlægger, som ellers er feederens formål.

”Vi slipper for at omlaste bundmaterialerne i depoter og køre dem ud med mindre maskiner. Som minimum sparer vi mindst én arbejdsgang. Samtidig slipper vi for spildtid, vi sparer kørsel med dumpere, og vi slipper for hjulspor i stabilgrus-laget, som skal være glat som en bordplade”, forklarer formand Ole Bjørn Hansen hos Barslund.

Fidusen kan lade sig gøre, da VÖGELE-feederen kan lægge materialerne hele syv meter ind til siden med sit svingbare fødebånd. Det 1,1 meter brede bånd kan drejes op til 55 grader til hver side, og der er tilmed mulighed for at hæve eller sænke det op til 23 grader. Det gør også feederen ideel til at lægge materialer ud på cykelstier i et andet niveau end vejen.

Bedre flow

Og så kan feederen altså håndtere mange andre materialer end den asfalt, der sædvanligvis forbindes med maskintypen. Barslunds mandskab har brugt den som udlægger af store mængder stabilgrus, men bundsand og genbrugsmaterialer løber også problemfrit igennem systemet.

”Feederen kan næsten rumme et helt lastbiltræk med materialer. Der er plads til 16 tons i fødekassen og 12 tons på båndet. Det sikrer et langt bedre flow på bilerne, der kommer med bundmaterialerne. Vi undgår ligeledes, at dumperne efterlader en masse jord og grus på vejen”, siger Ole Bjørn Hansen.

Da Barslund lagde sand på den kommende 2,5 meter brede cykelsti, kørte der syv sættevogne i pendulfart for at forsyne feederen. Den tog imod et læs hvert femte minut og sendte det videre ind langs hovedvejen, hvor en grader kunne klare resten.

Når bunden er lagt, og den nye cykelsti er klar til at blive asfalteret, kommer Vögele-feederen i sving igen. Det bliver med det materiale, den oprindelig er tiltænkt: Asfalt.

Slut med at grabbe

”Vi lægger også asfalten ind på cykelstien med feederen ved at svinge båndet ind over rabatten. I modsætning til sand og stabilgrus, lægges asfalten ned i en lille asfaltudlægger, der kører på det komprimerede stabilgrus. Alternativt skulle vi grabbe asfalt fra en lastbil på vejen og ind i udlæggeren. Ved at bruge feederen, opnår vi også en bedre kvalitet, fordi asfalten bedre holder den korrekte udlægningstemperatur”, forklarer Barslunds projektleder, Gerner Glud Jensen.

”’Cykelstiens strækning på et par kilometer kræver, at vi lægger omkring 350 tons asfalt ud. Det forventer jeg, at vi kører ud med feeder og udlægger på en enkelt dag”, vurderer projektlederen.

Æren til Barslund

Hos WIRTGEN DENMARK i Taulov, som har både VÖGELE-feedere og -udlæggere i det omfattende maskinprogram, glæder salgschef Jan Dahl sig over det vellykkede forsøg ved Holstebro. Han tøver ikke med at sende æren til Barslund, og i særdeleshed formændene Ole Bjørn Hansen og Flemming Harrishøj.

”Asfaltfeedere er anvendt til udlægning af sand, stabilgrus og mindre stenmaterialer i Tyskland, men vi har aldrig prøvet det i Danmark, før Barslund udfordrede os. I forvejen har vi et rigtig godt samarbejde med Barslund, og på Bauma i München i fjor bragte Ole Bjørn Hansen tanken på banen. Så blev vi enige om, at det naturligvis skulle prøves. Resultatet overgår både vores forventninger og forhåbninger”, siger Jan Dahl.

Hos VÖGELE i Ludwigshafen fortæller fabrikken, at feederen MT 3000-2i Offset Powerfeeder har en kapacitet på op til 1200 tons asfalt i timen. Den kan tømme en fuldlastet asfaltbil på blot 60 sekunder. Maskinen er udstyret med Vögeles særlige ErgoPlus-system, som sikrer enkel betjening for maskinføreren. Blandt andet har feederen automatisk afstandskontrol, som sammen med beskyttelse mod kollision sikrer, at udlæggeren fodres kontinuerligt og glidende.

Video

https://youtu.be/vKXt2iG48aI

_______________________________________________________

For mere information kontakt:

WIRTGEN DENMARK A/S
Jan Dahl
Taulov Kirkevej 28
7000 Fredericia
Denmark

Telefon: +45 75 56 33 22
Telefax: +45 75 56 46 33
E-mail: jan.dahl@wirtgen-group.com

DA