"Dijitalleşme faydalı ve önemlidir!"
İki Kleemann dijital genci ile görüşme
Stajyer mekanik teknisyen Tim Heiler ve stajyer elektrik teknisyeni Johannes Lauer, Endüstri 4.0 Yetenekleri kapsamında eğitimlerinin üç dijitalleştirme aracını tanıttılar. İkiliyi staj döneminde ziyaret ederek onlara dijitalleşme konusuyla ilgili soru sorma fırsatı bulduk.
Merhaba Tim, merhaba Johannes, bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Eğitiminiz nasıl gidiyor?
J: İyi gidiyor. Son birkaç yılda çok şey öğrendim. Şu anda eğitimin üçüncü yılındayım. Bu sıralar sınav hazırlıkları başlıyor ve tabii ki her şeyin yoluna gireceğini umuyorum. Daha sonra Kleemann'da çalışmaya devam edebilirim.
T: Burası kesinlikle sıkıcı değil. Kleemann'da zaman çok çabuk geçti! Şu anda stajımın ikinci yılındayım ve kısa süre önce ara sınava girdim.
Dijital Gençler Projesi nasıl ortaya çıktı?
J: Aslında bu proje uzun süredir devam ediyor. Kleemann'ın dijitalleşmeye güvenmesi daha eskiye dayanıyor. Yani bu tamamen biz stajyerler tarafından başlatılmadı, hatta Tim ve ben ekibe katılmadan önce başlamıştı. Tabii eğitmenler ve öğretmenlerle yakın iş birliği içinde yürütülüyordu. Yine de her zaman söz hakkımız var ve özellikle gençlerin katkılarına açığız. Bazı durumlarda tamamen farklı teknolojilerde bilgi sahibiyiz ve daha yaşlı çalışanlardan farklı becerilere sahibiz. Kleemann da bizden faydalanabileceğini görüyor. Yani sadece biz onlardan faydalanmamış oluyoruz. Dijital talimat yönetimi videosu da buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir.
Bu videoların özelliği ne? Bunlar nasıl ortaya çıktı?
T: Talimat videoları tamamen biz stajyerler tarafından tasarlanıp oluşturuldu. Her şeyden önce, bunun hangi makineler için uygun olacağına ardından da videoların oluşturulma sırasına karar vermemiz gerekti. Bunu yaparken, eğitim içeriğinin nasıl aktarıldığı bize rehberlik etti: Örneğin, Kleemann'da önce delme ile başlıyoruz, sonra frezelemeye geçiyoruz. Biz de bu şekilde ilerledik. Öncelikle videoların nasıl oluşturulabileceğiyle ilgili bir plan yapıldı. Daha sonra bu elbette müdürlerle ve pazarlama departmanıyla görüşüldü.
J: Videoları oluşturma sırasında konunun derinliklerine inmek gerekiyordu. Sonuç olarak bundan iki şekilde faydalandığımızı söyleyebiliriz: Bir yandan videolar artık ilgili konuya başlamayı kolaylaştırırken, diğer yandan makinelerin derinliklerine inebildik ve bilgilerimizin bir kısmını pekiştirebildik.
Projenin bir diğer parçası da dijital anahtar ve alet yönetimi. Bu konuda bize neler söyleyebilirsiniz?
T: Sistemin kurulumu da biz stajyerler tarafından gerçekleştirildi. Elektronik anahtar kartlarımızın entegrasyonu da dahil olmak üzere sistemi bu şekilde depolamak ve kurmak istediğimiz aletlere karar verdik.
J: Aslında alet ve anahtar yönetimini basitleştirmek istedik. Örneğin akülü tornavidaya ihtiyacım olduğunda dolapta olmadığını tespit edersem sistem içerisinde tornavidayı kimin ödünç aldığını görebilir ve zaman kaybetmeden o kişinin yanına gidebilirim. Bu aynı zamanda malzemelerin kaybolmasını da azaltıyor, çünkü sistem çıkarılan nesnelerin tekrar doğru şekilde saklanmasını sağlıyor.
Bu öğrenme platformu tam olarak neye dayanıyor? Onu nasıl kullanıyorsunuz?
T: E-öğrenme platformu, iyi yapılandırılmış konu hazırlığı ve ayrıntılı 3D modeller aracılığıyla karmaşık içeriği anlamamıza yardımcı oluyor. Burada da bir puan sistemi mevcut. Bu oldukça eğlenceli çünkü bu sayede diğer stajyerlerle "savaşabiliyoruz". Platform aracılığıyla eğitmenler stajyerlerin hala iyileştirmeye ihtiyaç duyduğu yerleri gözlemleyebilir ve daha sonra henüz çok başarılı olmadıkları bazı içerikleri onlara iletebilir.
J: Sınavlardan önce bizi ilgili sınava özel hazırlayan özel bir modunuz da var. Bu oldukça pratik! Bu özellikle korona pandemisi sırasında gerçekten yararlı bir araç oldu. Çünkü evde kendi kendimize çalışırken materyalleri çok iyi ve güvenli bir şekilde hazırlamamızı sağladı.
T: Tabii ki her şeyi sadece evde kullanmıyoruz. Yerindeki makinelere de QR kodları ekledik. Bu kodu taradığınızda, ilgili makine hakkında soruları alabiliyorsunuz. Bu da son derece pratik bir özellik!
Stajyerler olarak, daha ileri dijitalleştirme önlemlerine dahil edildiniz mi?
J: Şu anda tüm eğitim organizasyonunu dijitalleştirme sürecine dahiliz. Bu, örneğin iş akış planlarımızı, yani şirketin hangi kısmında bir şey öğrendiğimizi görmemiz anlamına geliyor. Bunun tamamını bir uygulamayla hayata geçirmek istiyoruz.
Bu projeyle ödüllendirilmek size neler hissettirdi?
J: Videolu röportajımızda moderatör Volker Groß, içeriklerin sunumuna odaklanmakta güçlük çektiğiyle ilgili bir espri yapmıştı. Çünkü Sayın Schütz sunumdan çok etkilenmişti ve sürekli "Bu muhteşem. Bu harika bir fikir!" deyip duruyordu.
T: Bu ikimizi ve elbette diğer Kleemann stajyerlerini çok sevindirdi ve biraz da gururlandırdı. Bölgedeki en büyük sanayi birliğinin söz konusu olması nedeniyle bu ödül onur verici.
J: Bu ödül, çok büyük firmalar arasında yeteneklerimizi kanıtlayabileceğimizi gösterdi. Bu da Kleemann bünyesinde bizi son derece gururlandırdı!
Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 gelecek için neden bu kadar önemli?
T: Dijitalleşme faydalı ve önemlidir! Zaman değişiyor. Şu anda yeni teknolojilerin ve dijital desteğin dahil olmadığı bir süreç yok. Bu elbette endüstri için de geçerli. Fakat bu dönüşümü tüm şirketlerin gördüğünü söylemek mümkün değil. "Gelenekselden şaşmamak lazım" mottosuyla hareket ediyorlar. Bu artık pek de doğru değil.
J: Bu tür bir anlayışla, er ya da geç yarı yolda kalırsınız. Bu nedenle Kleemann gibi çağa ayak uyduran bir firmada eğitim almak bizim için son derece olumlu.