Kassel ilçesinde depolama alanı inşaatında Wirtgen Group makine katarı.

Gerektiğinde tam güç.

Hofgeismar (Kassel ilçesi) | Almanya

Yol yapım şirketleri, trafik yollarında çalışırken dahi çoğu zaman zorlu gereksinimlerin üzerinden gelmek zorundadır. Ancak depolama alanlarının inşaası çok daha özeldir. Bunlar, depolanan çöp nedeniyle kirlenen suyun çevreye ulaşmasını önlemektedir. Joh. Wachenfeld GmbH & Co. KG, Kuzey Hessen'deki moloz ve kirlenmiş topraklar için bir depolama alanını genişletirken, yer altını kalıcı olarak yalıttı. Ekip, çeşitli Wirtgen Group makineleri ve ayrıca bir John Deere motorlu greyder tarafından güçlü bir şekilde desteklendi.

25.000 m²'nin üzerinde bir alanda zorlu taban yalıtımı

Kendi şirketi, “Kassel ilçesi atık bertarafı”, depolama alanına iki yeni sektör daha ekleyerek genişletti. Gelecekte 26.400 m²'lik bir alanda bina molozu ve kirlenmiş toprak depolanacaktır. 330 m uzunluğundaki ve 80 m enindeki taban yalıtımının üretimi ile Joh. Wachenfeld GmbH & Co. KG görevlendirilmişti. Bu sırada yakındaki Korbach’tan bir inşaat şirketi zorlu gereksinimleri karşılamak zorundaydı. Böylece şantiye 13 bölüme ayrılmıştı. Bu bölümlerin her birinde, bir kat kırma kireç taşı mıcırı ve ardından her biri 25 cm'lik dört kat kil uygulanması gerekiyordu.

İşlevsel bir yalıtımın önemi olması nedeniyle, bu katmanların her biri, hem bir mühendislik ofisi hem de Wachenfeld'in kendisi tarafından ayrı ayrı sızıntılara karşı kontrol edildi. Sonunu, özel depolama alanı asfaltından iki katman oluşturmaktadır.

Kalıcı olarak en iyi şekilde yalıtılmıştır: Kassel'deki depolama alanının inşaatı insanları ve makineleri zorladı.

6 cm ve 4 cm
100 cm'lik
25 cm

Güzel havalarda günde 1.200 tona kadar kum serildi

Depolama alanının yalıtımının kalbini, toplam kalınlığı 100 cm olan dört kil katmanı oluşturuyor. Wachenfeld, kil ve kum karışımından oluşan malzemeyi 50 km uzaktaki kaynağından taşıyor. Bu şekilde bir saati geçen geliş süreleri oluşmaktadır. Şantiye lojistiğinin çok dikkat etmesi gerekiyor, çünkü kilin ıslanmaması gerekiyor. Sabah çiyi bile malzemenin işlenebilirliğini etkilemektedir. Çok kuru olan malzeme de ilave işlemeye neden olur. Bundan dolayı mümkün olduğunca hiçbir kamyonun yağmura girmemesine izin verilmedi. Çünkü kil büyük miktarlarda su emiyor ve neredeyse artık işlenemez hale geliyor. Dik eğimli inşaat çukurunda kamyonla sürüş de ancak zemin kuru olduğunda mümkündü.

Tam tersine, bu, iyi havalarda bu zaman aralığından en iyi şekilde yararlanmak için her şeyin uygun olması ve günde 1.200 t kil kumu serilmesi gerektiği sonucunu doğurdu. Sorunsuz bir şantiye lojistiğinin yanı sıra, her şeyden önce Wirtgen Group ve John Deere yapı makinelerinin kullanılabilirliği de önemliydi. Wachenfeld’deki yol yapım ustası Michael Huthwelker, “Makineyi uzun yıllardır iyi bir şekilde kullanıyoruz. Bu tür zorlu görevlerde, servis hizmetini de tek elden almamız büyük bir avantajdır. Depolama alanı şantiyesinden önce Windhagen'deki Wirtgen Group şubemizle iletişim halindeydik. Böylece en kötü durumlar için önceden uyarılmış olacaklardı. Fakat makineler en küçük bir sorun yaşamadan çalışarak bizi çok memnun ettiler.”,diyor.

Şantiye süreci aşağıdaki gibiydi: Hem kırılmış kireç taşı mıcırından oluşan ilk katman hem de sonraki dört kil katmanı için boşaltılan malzeme bir buldozer ve bir 622GP tipi John Deere motorlu greyder tarafından dağıtıldı. Gerekli kalınlıkları tam olarak korumak için yapı makineleri, toplam istasyonlu bir Topcon 3D sistemi ile desteklendi.

John Deere greyderlerimi artık geri vermem!

Wachfeld’de makine operatörü Andreas Blankenberg, yeni çalışma cihazının çoktan hayranı oldu.

Wirtgen Group makine katarı toprağı homojenize ediyor

Ancak dağıtımdan sonra kil katmanlarının işlenmesi kesinlikle sona ermedi. Önemli olan, yapı malzemesini gevşetmek ve havalandırmak ve ardından sıkıştırmaktı. Amaç, %96'lık bir Proctor yoğunluğuna ulaşmaktı. Wachenfeld, bunun için Wirtgen'den traktör ile çekilen stabilizatör dahil bir traktörden, bir Hamm keçi ayaklı hadde silindirlerine sahip bir tambur çekicisinden ve John Deere motor greyderinden oluşan bir makine katarı kullandı.

Önce Wirtgen’in traktör ile çekilen stabilizatörü WS 250, dökülen kili işledi. Cihaz, diğer uygulamalar ile karşılaştırıldığında, önceden serpilmiş kireç veya çimento ile depolama alanındaki toprağı iyileştirmek zorunda değildi. Kullanımı sadece kilin nem yönetimi içindi. WS 250’nin kazıma ve karıştırma rotoru ile sağladığı havalandırıcı etki, bunun için belirleyici oldu. Ardından 3414 HT P tipi bir Hamm tambur çekicisi kil katmanı homojenize etti. Makine, keçi ayaklı hadde silindiri ile (P, keçi ayağı anlamına geliyor) yüzeyi genişletti. Böylece içerdiği nem buharlaşabilecekti. Ardından John Deere motorlu greyder yolu çekti. Kilin "günlük şekline”, yani nem içeriğine bağlı olarak, toprak iyileştirmesini bazen önce motorlu greyder izliyordu ve ancak ondan sonra tambur çekicisi geliyordu. Son olarak belirli bir süre sonra Hamm'ın ilave bir düz tamburlu hadde silindirlerine sahip bir tambur çekicisi, bir H 13i, kil katmanlarını sıkıştırdı. Yağmur yağdığında proses baştan başlıyordu. Önce traktör ile çekilen stabilizatör havalandırmayı gerçekleştiriyordu.

Makine katarı, bu toprak serme işlerini 25 cm kalınlığındaki dört katman için de tekrarlıyordu. Bunun için toplamda 52.800 t kil işleniyordu ve yüksek makine kullanılabilirliği sayesinde hem de kesintisiz.

Akıllı şantiye lojistiği. Yollar, birçok taraftan inşa edilmiştir. Böylece, hiç kimse birbirinin yoluna çıkmadan çalışılabilir.

John Deere motorlu greyder 622GP’nin öne çıkan özellikleri

  • 169 kW’lık olağanüstü motor gücü ve yüksek tork
  • Sadece7,21 m’lik dönüş çapı ile hareke serbestliği
  • 20.412 kg'a kadar yüksek pulluk çekme kuvvetleri için dayanıklı ağır hizmet tipi akslar ve optimum çalışma ağırlığı
  • Pulluk eni 3,66 m
  • Tüm toprak koşullarında maksimum üretkenlik için altı tekerlekten çekiş
  • Seviyeleme sisteminin entegrasyonu için hazırlık.

Vögele finişerleri için özel bir görev ve iki asfalt katmanı

Depolama alanlarının özel yapısal özelliği, sızan su için drenajların oluşturulmasıdır Kirlenmiş suyu tahliye edilmesi için kullanılırlar. Kassel’deki depolama alanındaki bu drenaj, Vögele finişerlerin genişletilmiş alanın tam ortasında ürettiği masif bir asfalt bloktan oluşmaktadır. Bir SUPER 1800-2, burada sabit bir Vögele tabla ile toplam kalınlığı 36 cm olan altı katmanlı bir asfalt yapı serdi. Sonra bu asfalt takozun içerisine, sızan su için tahliye oluğu kazınır.

Depolama alanının kalan kısmında da bir Vögele finişer kullanıldı. Ardından AB 500 tipi serme tablasına sahip bir SUPER 1800-3i, kil yapı üzerine özel depolama alanı asfaltından oluşan birden fazla katman serdi. Bu tür karışımların karakteristik özelliği, yüksek sızdırmazlık sağlayan daha yüksek bir bitüm yüzdesi ve daha fazla ince parçadır.

Böylece Kassel ilçesinin depolama alanı, su sızıntısı olmaksızın çevre dostu bir gelecek için mükemmel bir şekilde donatılmıştır.