Întreținere, reparații și reabilitare

Drumurile sunt supuse la sarcini mari, astfel că vor apare în timp defecte ale structurii rutiere. La un moment dat va fi nevoie de o reconditionare generală. Dar nu există două defecte identice.

Ce metode de reabilitare se adoptă pentru remedierea drumurilor degradate? Care sunt diferențele dintre ele? Care sunt potrivite pentru a fi realizate în santiere mobile?

Înlocuirea imbracamintei rutiere

Înlocuirea imbracamintei rutiere este un procedeu standard pentru repararea drumurilor. Misiunea este de a asigura în același timp că numai straturile deteriorate ale structurii rutiere sunt eliminate și de a evita perturbarea traficului . În aceste condiții, frezarea la rece este singura opțiune viabilă pentru multe proiecte de construcții.

Imbracamintea rutiera este eliminata cu ajutorul frezelor rutiere. În cele mai multe cazuri, mașini de diferite dimensiuni alcătuiesc o echipă: Freza de mare capacitate elimină cea mai mare parte a imbracamintei rutiere în timp ce freza mica frezeaza in zona capacelor de canal și a bordurilor.

Indiferent daca este asfalt sau beton, mașinile transferă materialul frezat direct in camioane pentru eliminarea într-o singură operație.

Frezarea fină

Frezarea fină este o alternativă la reabilitarea completă care este costisitoare si consumatoare de timp. Această metodă este utilizată mai ales la remedierea valuririlor, fagaselor longitudinale sau a suprafațelor slefuite sau alunecoase atunci când siguranța traficului este compromisa .

Procedeul este similar cu cel al frezarii la rece, singura diferență fiind distanta mai mica intre cutitele de frezare alaturate pe tamburul de frezare. Tehnica se numeste frezare fina atunci când pasul intre cutite este de 8 mm sau mai mic. Scopul este de a produce o textura noua a suprafeței de rulare. Deși tamburul de frezare fina nu poate repara orice degradare de ex. fisuri si crapaturi în imbracamintea rutiera, el poate realiza o suprafata derulare antiderapanta. Aceasta se executa intr-o singură trecere, măsuri suplimentare, cum ar fi turnarea unui nou strat de uzura, nu sunt în mod normal necesare.

Turnarea de straturi bituminoase subtiri la cald

Dacă numai stratul de uzura prezintă semne de degradare, nu este necesar să se înlocuiască întrega imbracaminte rutiera . Metoda cunoscută sub numele de "turnare straturi bituminoase subtiri cald pe cald" este o alternativă deosebit de economica și ecologica.

La turnarea straturilor subtiri este recomandat utilizarea unui finisor cu modul integrat de pulverizare a emulsiei bituminoase. Finisorul pulverizeaza un strat de emulsie bituminoasa modificata cu polimeri sintetici, ce etanșează suprafața de baza. În aceeași timp, el toarna un strat bituminos subtire cu o grosime de 1.2-2.0 cm grosime.

Compactarea dinamică cu oscilație este ideala, asigurându-se că stratul rece de bază nu este deteriorat la compactare. Compactarea statica este de asemenea posibilă, dar fără vibrații.

Turnarea de straturi bituminoase subtiri la rece

Straturi bituminoase subțiri turnate rece pe rece" - metoda cunoscuta în străinătate si ca "Micro-surfacing" - sunt o alternativă rapidă și economica la înlocuirea imbracamintei rutiere complete.

Frezele rutiere cu tamburi de frezare fină decapeaza in prima faza suprafata drumului pentru aplicarea stratului bituminos subțire. Profilul sectiunii transversale rezultata a suprafetei frezate constituie un strat ideal pentru o legatura foarte buna cu straturile subtiri. Textura profilului asigura o legatura stransa cu straturile bituminoase subtiri, producând astfel o structură perfectă.

Straturi subțiri turnate rece pe rece oferă o soluție rapidă, economică. Stratul subțire de uzură poate fi turnat in cadrul unui santier mobil, iar drumul se redeschide traficului într-un interval scurt de timp.

Turnare InLine

InLine Pave este un procedeu stabilit ca metodă oficială de construcție conform normativelor de reglementare din Germania. Straturile de legatura si de uzura sunt turnate "în linie", adică unul după altul "cald pe cald" într-o singură trecere. Deoarece trenul de turnare este de doar 3 m lățime, traficul poate continua fără obstacol pe benzile rămase.

Gradul de precompactare foarte ridicat al stratului de legatura împiedică ca materialul stratului de legatura sa se amestece cu materialul stratului de uzura si asigura o separare clară a straturilor, precum și o etanșare perfecta a imbracamintei rutiere. Legătura dintre stratul de legatura si stratul de uzura este remarcabila. Structura foarte puternica face inutila aplicarea unei emulsii bituminoase, si se mareste considerabil durata de exploatare a drumului.

Reciclarea la cald

Straturile de uzura poroase și deformate se reabiliteaza prin reciclare la cald, un procedeu care este aplicat în mod exclusiv, sub forma de șantier mobil. La stratul de uzura este esentiala o structura nedegradata. Reciclare la cald îmbunătățește toate proprietățile relevante ale profilului de suprafață precum și componența fracțiunilor de agregate în stratul de uzură.

Stratul de uzură este încălzit până la 150 ° C, de o mașină de încălzire cu panouri de încălzire cu infraroșu pe gaz, astfel încât reciclatorul la cald sparge, scarifica, malaxeaza si apoi repartizeaza mixtura plastifiata. În acest fel, proprietatile antiderapante ale drumului sunt refacute, se asigura o eliminare a apei și sunt eliminate fagasele si valuririle. Economiile de material si de timp sunt considerabile

Reciclarea la rece in-situ

Stratul de bază a drumurilor expuse la solicitări mari din cauza traficului greu este adesea deteriorat. Pentru a remedia aceasta degradare, structura rutiera completa a drumului trebuie să fie reparata. Reciclare la rece reface calitatile drumurilor.

Diferența dintre reciclare la rece "în statie mobila" și "in situ"este că, în acest din urmă caz​​, întregul proces are loc într-o singură operație. Reciclatorul la rece granuleaza straturile degradate - de obicei straturile de uzura si de legatura, precum si o parte a stratului de bază - se malaxeaza mixtura de asfalt recuperata cu adaosul de liant și repartizarea imediata. Avantajele acestei metode sunt timpul de executie redus și rentabilitatea ridicata.

Reciclare la rece in statii mobile

O statie mobila de reciclare la rece este instalata în mod normal în apropierea santierului pentru reciclare la rece "în stație". Camioanele transporta mixtura de asfalt recuperat direct de la santier la statia mobila de reciclare. În esență, procesul este exact la fel ca la reciclatorul la rece "in situ": asfaltul recuperat este reciclat 100% prin adăugarea a unuia sau mai multor lianți. Camioane transporta apoi mixtura reciclata la rece înapoi la santier.

Mixtura rece nu este necesar să fie înlocuita imediat dacă este amestecată cu bitum spumat în statia de reciclare la rece. Acest tip de mixturi pot fi "stocate" pentru perioade mai lungi de timp. Ca urmare, mixtura reutilizată nu trebuie sa provină de la același santier unde va fi turnată ulterior.

RO