Extracție selectivă a mineralelor utile

Mineralele utile de zăcământ și materiile prime minerale sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații ca de exemplu ca materie primă pentru construcții sau ca sursă de energie. Dar cum sunt exploatate? Ce metode permite roca pentru a fi exploatată în mod selectiv și rentabil?

Forarea și derocarea prin împușcare nu mai sunt metode actuale în lucrările de exploatare a mineralelor și de terasamente. Răspunsul WIRTGEN GROUP: minerit de suprafață - cu materialul extras fie încărcat direct în basculante de carieră sau depus în cordoane.

Minerit de suprafață: încărcare directă

Una dintre cele mai importante caracteristici ale frezelor miniere de suprafață WIRTGEN este capacitatea acestora de a încărca materialul tăiat direct în camioane. Frezele miniere de suprafață WIRTGEN sunt concepute pentru încărcare frontală sau posterioară, în funcție de model.

Încărcare frontală

La freza 2200 SM cu încărcare frontală, banda de evacuare este montată în partea din față a mașinii, poate fi pivotată în lateral, iar înălțimea de evacuare este reglabilă. În funcție de dimensiunea camionului, aceste mașini execută procesul de încărcare fie din spate, fie din lateral. Operatorul frezei miniere de suprafață dispune de vizibilitate fără obstacole asupra camionului.

Încărcare posterioară

Alte modele, precum 2500 SM și 4200 SM, sunt încărcătoare posterioare, a căror bandă de evacuare este montată în partea din spate a mașinii. Banda poate fi pivotată în lateral, la aproximativ 90°, iar înălțimea de evacuare este reglabilă. Operatorul frezei miniere de suprafață își poate roti scaunul spre stânga sau dreapta pentru a avea în permanență o privire de ansamblu asupra camionului.

Încărcarea delicată a camioanelor cu materiale de mici dimensiuni

În toate cazurile, granulația fină a materialului tăiat de frezele miniere de suprafață WIRTGEN asigură încărcarea uniformă, continuă și completă a benei camionului. Aceste caracteristici permit alegerea în mod adaptabil a dimensiunii adecvate a camionului. În anumite circumstanțe pot fi utilizate, de exemplu, camioane cu bene din aluminiu și sarcini utile ridicate.

Avantajele dumneavoastră:

 • Nu este necesară reîncărcarea
 • Încărcarea directă în camioane este, de regulă, cea mai rentabilă opțiune în cazul transportării materialelor pe distanțe mai mari de aproximativ 500 m

Minerit de suprafață: depunerea materialului în cordoane

La depunerea materialului în cordoane, materialul tăiat este depozitat direct în spatele mașinii, fără utilizarea benzii de încărcare. Astfel, procesul de tăiere este independent de procesul de încărcare (în camion). Cu toate acestea, materialul trebuie încărcat din nou cu ajutorul unui încărcător frontal.

În multe cazuri, comparativ cu încărcarea directă, productivitatea ridicată oferită de metoda de depunere a materialului în cordoane compensează costurile suplimentare pentru manevrarea ulterioară a materialului (de exemplu, cu încărcătoare pe roți).

De asemenea, această procedură nu implică uzura benzii, astfel fiind eliminate cheltuielile de exploatare a instalației de transport.

Avantajele dumneavoastră:

 • Timp economisit, nemaifiind necesară intervenția camioanelor
 • Uzura benzii este eliminată/disponibilitate ridicată
 • Rate de producție mai mari, comparativ cu încărcarea prin intermediul benzii
 • Granulație mai mare a materialelor
 • Selectivitate mai bună la exploatarea straturilor abrupte și înclinate
 • Rentabilitate optimă în cazul transportului pe distanțe de până la aprox. 150 m la utilizarea încărcătoarelor pe roți și aprox. 500 m la exploatarea în regim screper

Minerit de suprafață: depozitarea în lateral a materialului

Depozitarea în lateral a materialului înseamnă realizarea unei halde prin bascularea cu ajutorul benzii a materialului provenit din diverse procese de tăiere. În funcție de unghiul de pivotare a benzii, este posibilă stivuirea materialului aferent unui număr de 3 până la 5 trase de lucru. În funcție de înălțimea haldei rezultate, materialul poate fi preluat ulterior cu ușurință de un încărcător frontal.

Avantajele dumneavoastră:

 • Materialele pot fi amestecate în timpul exploatării
 • Materialul poate fi stivuit în mină
 • Timp economisit, nemaifiind necesară intervenția camioanelor
 • Exploatare independentă

Comparativ cu metodele convenționale, această procedură inovatoare reduce în mod semnificativ cheltuielile cu echipamentele și personalul, oferind totodată o economie de timp considerabilă. Simultan, permite realizarea unor suprafețe și a unor taluzuri plane, stabile, precum și extracția selectivă a straturilor de rocă. Iar acestea nu sunt singurele avantaje: datorită absenței vibrațiilor și gradului redus de praf și de zgomot, această procedură permite extracția eficientă a mineralelor utile, chiar și în apropierea zonelor rezidențiale și a drumurilor.

Reducerea costurilor, creșterea calității produselor și a eficienței

Dimensiunile materialului extras și concasat sunt atât de mici, încât acesta poate fi prelucrat în mod profitabil, fiind necesar un tratament ulterior minim. Extracția de bauxită, fosfat, kimberlit sau sare poate fi efectuată într-un mod din ce în ce mai rentabil, procedura de minerit de suprafață fiind adecvată chiar și pentru extracția rocilor dure de calcar sau granit cu o rezistență la compresie de până la 260 MPa, fără detonare.

RO