Taloudellisesti tehokas luonnon kivien ja kierrätysmateriaalin käsittely

Tiettyihin raekokoihin murskatut luonnonkivet ja kierrätysmateriaalit voidaan käyttää normaaleina betonin kantavan ja kulutuskerroksen raaka-aineina. Mutta kuinka suuret kivilohkareet voidaan muuttaa tietyn raekoon mukaiseksi repeliksi?

Luonnonkivien käsittely

Luonnonkivien käsittelyssä suuremmat kivet murskataan määrättyihin raekokoihin monivaiheisessa murskaus- ja seulontaprosessissa. Jos kivet murskataan liikkuvalla murskausasemalla kaivukoneet voivat syöttää kivet murskaimeen joka yleensa on sijoitettu aivan louhoksen seinämän viereen.

Murskattu kivi kuljetetaan suoraan prosessin seuraavaan vaiheeseen hihnakuljettimilla tai kuorma-autoilla. Vaihtoehtoisesti murske voidaan myös siirtää raskailla kuorma-autoilla. Pyöräkuormaajat tai kaivukoneet kuormaavat murskeen autoon kuljetettavaksi kiinteälle murskausasemalle.

Kierrätysmateriaalin käsittely

Teräsbetonin, asfaltin ja tiilien ohella sekalaisesta purkujätteestä erotellaan kääyttökelpoiset osat liikkuvilla tai kiinteillä murskaus- ja lajitteluasemilla.

Yhdistetty prosessi, jossa kierrätysmateriaali murskataan, seulotaan ja siitä erotellaan metallit on erittäin tehokas. Lopputuotteen vielä korkeamman laadun saavuttamiseksi prosessiin voidaan lisätä seuraavat toimenpiteet kuten pesu, jossa erotellaan muovit jua paperit paineilman avulla sekä elektromagneettinen metallien lisäerotus.

FI