Högre blandningskapacitet för olika råmaterial
KMA 240(i) imponerar genom att kunna anrika en mängd olika icke-bindande råmaterial som hjullastare dumpar i anläggningens tratt via vibrationsgaller. Det gör att material kan framställas av en mängd olika nya kornblandningar eller olika råmaterial och bindemedel. Bortfräst asfalt, alla andra ickebindande ämnen återvunna från gamla vägbeläggningar samt material från RC-beredningen kan användas som material i verket. Genom att återvinna 100 % kan man sänka CO₂-utsläppen kraftigt och göra stora energibesparingar i kombination med minimala byggkostnader och anläggningstider.
Snabbare materialanrikning tack vare optimerad dosering
Silor respektive tankbilar förser blandningsanläggningen för kallåtervinning med till exempel varmbitumen, bitumenemulsion och cement. Den exakta doseringen av råmaterialen och bindemedlen, vars blandningsförhållanden beräknas i förväg genom undersökningar av vägbyggnationen, övervakas av en beprövad mikroprocessor. KMA 240(i) lastar den nya, homogena materialblandningen direkt på lastbilen eller lägger den kontinuerligt på upplaget. Lastning respektive avlastning sker mycket flexibelt via utmatningsbandet som kan vinklas 55° åt båda sidor.
Kallåtervinning in-plant: miljövänligt, ekonomiskt, flexibelt
Wirtgens kallåtervinningsteknik är en både miljövänlig och ekonomisk saneringsmetod som antingen kan användas direkt på plats – och då lossas den skadade beläggningen av ett mobilt återvinningståg, anrikas på plats för att sedan direkt användas som ny beläggning – eller så kan beredningen ske in-plant.
Om det är för långt att köra materialet till blandningsanläggningen eller om byggplatsen medför logistiska utmaningar för ett återvinningståg, är kallåtervinning in-plant ofta det bästa valet. Vid detta förfarande ställs en mobil blandningsanläggning för kallåtervinning (KMA) upp i nära anslutning till byggplatsen. Det sparar tid, utnyttjar lastbilarnas kapacitet effektivt och är dessutom mycket miljövänligt. På så sätt kan CO₂-utsläppen sänkas med upp till 70 %, transporterna minskas med 90 %, samtidigt som byggkostnaderna kan sänkas med upp till 40 %. Dessutom återanvänds upp till 100 % av det högkvalitativa materialet.
Wirtgens kallåtervinningsteknik står därmed för maximal hållbarhet och ger förutom bevarande av naturresurser också en möjlighet att sänka kostnader.